пятница, 15 января 2016 г.

«Кредитний майдан»: валютні іпотеки — заздалегідь продумана афера

Петро Порошенко ветував закон про реструктуризацію валютних кредитів.

Голова громадського об’єднання «Кредитний майдан» Тетяна Руденко в ефірі радіостанції Голос Столиці повідомила, що українці вже в два рази переплатили за валютні кредити, які були взяті в 2007-2008 роках, а держава віддала іх банкам і колекторам.

Наприкінці грудня Петро Порошенко скористався правом вето та не підписав закон про реструктуризацію валютних кредитів. Він зазначив, що якщо всі кредити, надані в іноземній валюті, конвертувати в гривню за курсом 5,05 гривень за 1 долар, то банківська система зазнає збитків у розмірі близько 100 мільярдів гривень.

При цьому банки і зараз зазнають збитків. Сумарний збиток працюючих банків на 1 грудня 2015 року становитимуть трохи більше 57 мільярдів гривень. Тему проблемних кредитів в ефірі радіостанції Голос Столиці прокоментувала голова громадського об’єднання «Кредитний майдан» Тетяна Руденко.

Скільки українців за часи незалежності взяли кредит?

— За статистикою у нас 97 тисяч договорів позичальників. Це не тільки ті люди, які взяли житло, машину. Вони взяли, можливо, і кредити, що не повертаються, це теж було дуже модно в 2007-2008 році — під відкати, під якісь домовленості, під якісь особливі умови. Коли ми два роки тому вийшли на мітинг, ми насамперед запропонували комітету ВР і представникам НБУ розкрити всі реєстри.

Адже в такому випадку ми чітко будемо розуміти, хто і скільки взяв грошей: на єдине житло в 30 квадратних метрів або на особисте «межигір’я». У відповідь нам відразу сказали: не лізьте, не вашого розуму справа. При цьому на нас розписуються три мільярди, які ми повинні Росії, на нас розписується і кредит МВФ. Хто з нас його брав? Як глава громадської організації, можу говорити за кожного члена нашого руху — у нас люди брали кредити під єдине житло. Дуже багато у нас брали кредит під своє житло для лікування. Це онкохворі. У нас зараз навіть є такі ситуації, коли онкохворих на четвертій стадії хвороби колектори викидають на вулицю.

Однак є люди, які взяли кредит, а тепер намагаються неправомірними способами відмовитися від його виплати?

— Так є некоректні і нечистоплотні в плані роботи банки. Звичайно, аферизм і шахрайство ніхто не скасував. Але я кажу про тих чесних позичальників, які платили навіть після першої девальвації. Ми продавили законопроект тоді, а зараз це вже закон і мораторій на виселення з єдиного житла, тобто на відбирання квартир. Так от, в цьому мораторії чітко прописані умови, за якими чесних законослухняних платників і позичальників можна виселити.

Розкажіть докладніше про тих, хто взяв іпотеку.

— Служба безпеки банку спочатку зобов’язана була перевірити, наскільки ви платоспроможні. Зараз нам розповідають, що ви неправильно вчинили, не те взяли, не так зробили, я хочу сказати, що служба безпеки несла відповідальність за достовірність документів, вона чітко все розуміла. У 2007 році в Києві квартира коштувала в середньому від 150 000 до 200 000 доларів. Банки вимагали додатковий внесок в 30%. Тобто ваша квартира повинна була коштувати в межах 180 000 доларів. Після цього люди платили навіть за завищеним курсом — і виплатили основну частину. Якщо врахувати з відсотками, то вже й переплатили в два рази.

Тобто потрібно все це перераховувати за новим курсом?


— Звичайно. А тепер банк каже — ви не погашаєте цієї вартості. Людина взяла на себе зобов’язання виплатити кредит в той момент, в який бере, на тих умовах і на тих підставах. Коли ми беремо кредит, ми чітко розуміємо, яку маємо зарплату на цей момент. Коли у нас пройшла перша девальвація, з 5000 гривень вашої зарплати на місяць, а це тисяча доларів, у вас залишилося сімсот.

Тобто винна держава?

— НБУ не виконав своє зобов’язання за Конституцією. Стаття №99 говорить про те, що НБУ є гарантом стабільності національної валюти. Кожен повинен відповідати за свою дію і бездіяльність. У Польщі девальвація — 30%. У нас девальвація — 400%, хтось повинен нести відповідальність. У нас є закон №1558-1, який вже заветований президентом з поправками. Поправки ми ще не бачили, але в цьому законі якраз передбачається, що буде перерахунок не всього кредиту, а тільки залишку.

У нас є ще дві пропозиції, які рятують ситуацію для всіх— і для банкірів теж. Якщо ви не можете погашати кредит, ви віддаєте свою заставу і більше йому нічого не винні, все. Тому що ви вже виплатили величезну кількість грошей, застава у вас була, її оцінив сам банк, а ви будуєте своє життя з нуля. До речі, банки продають наші кредити колекторським компаніям за 5% від вартості.

Ми всі потрапили в аферу, яку, швидше за все, десь хтось заздалегідь вигадав. Ми з дочкою взяли валютний кредит, бо гривневий нам не дали. Зарплата не дозволяла. Але тепер нас звинувачують у тому, що ми самі вибрали, тому що так було легше і краще. Є ще таке дивне поняття — ануїтет. Коли ви берете кредит, в першу чергу ви виплачуєте відсотки банку, тобто банк свій прибуток по ануїтету вже отримав з кожного. А потім він чекає виплати по тілу кредиту.

У цьому випадку хто яку несе відповідальність? Банки на сьогоднішній момент отримують надприбуток! Чому цього не розуміє уряд, держава, чому не розуміють банкіри? Якщо позичальник відповідає за свої дії, то і банк повинен теж відповідати за свої. Якщо ви оформили депозити людям, то поверніть сповна все, що ви взяли. Віддайте людям ті гроші, які ви забрали. Нас завжди зіштовхують, кажучи, що через валютних позичальників не отримують гроші депозітчики. Це неправда!

Раніше в ефірі радіостанції Голос Столиці економіст Андрій Новак заявив, що держбюджет-2016 є майже повною копією бюджету на 2015 рік. За його словами, фінансові показники нового бюджету не передбачають проведення реформ в країні, в тому числі і зміни системи оподаткування.

У той же час заступник голови Бюджетного комітету ВР Віктор Кривенко в ефірі радіостанції Голос Столиці докладно розповів про ключові зміни в дохідній і видатковій частинах головного фінансового документа країни. За його словами, фінансування Міноборони буде збільшено за рахунок Пенсійного фонду. 


_________________________________
EEFGroup
Воствчно-Европейская Финансовая Группа
кредит, инвестиции, лизинг   

Комментариев нет: