вторник, 4 марта 2014 г.

Міністерство доходів і зборів знову реорганізують


Міністерство перевіряють. Де нині знаходиться керівник відомства Олександр Клименко — невідомо
Існування Міністерства доходів і зборів України, створеного екс-президентом Віктором Януковичем, добігає кінця. Під керівництвом Олександра Клименка новостворений орган державної влади, що увібрав у себе компетенцію податкової та митної служб, зміг проіснувати трохи більш як два роки.
Про це повідомляє Форбс Україна.

«Мінздох»

26 лютого на сайті парламенту з'явився проект відповідної постанови №4280. Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту є «необхідність оптимізації діяльності органів доходів і зборів шляхом ліквідації Міністерства доходів і зборів України, створення (відновлення дії) органів державної податкової служби, органів державної митної служби».
Також проект передбачає можливість повернення функції адміністрування єдиного соціального внеску органам Пенсійного фонду України.
В. о. міністра Клименко, що перебуває у відпустці, одразу відреагував на це своєю заявою, в якій закликав зберегти чинну структуру відомства.
«Упевнений, реорганізація міністерства не тільки поставить під загрозу стабільність і ритмічність наповнення бюджету і, як наслідок, стабільність отримання громадянами пенсій, соціальних виплат, фінансування соціальної інфраструктури, а й стане негативним сигналом для інвесторів і бізнесу, для яких міністерство за останній рік стало фактично «єдиним вікном» з усіх податкових та митних питань».
Проте тут варто зазначити, що «стабільність і ритмічність» наповнення бюджету, за підсумками січня, вже і так під загрозою.

Західні фахівці

Спочатку журналісти пророкували посаду нового очільника фіскального відомства голові комітету з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики, нардепу від «Батьківщини» Олександрі Кужель. Вона однією з перших повідомила про те, що міністерство розформують, зазначивши, що питання обговорили на засіданні фракції.
Разом із тим під час представлення Майдану ймовірних кандидатур у новий уряд жодних згадок про те, хто може очолити головний фіскальний орган країни, не було.
Однак 27 лютого в кулуарах парламенту новообраний прем'єр Арсеній Яценюк трохи прояснив ситуацію щодо того, хто керуватиме митною та податковою службами. «Ми прийняли рішення: жодної людини з системи. І в нас є пропозиції так званих західних менеджерів. Це представники іноземних аудиторських компаній, які мають хорошу освіту, знання, які працюють з інвесторами», – сказав голова уряду.
Яценюк при цьому уточнив, що «нікого на керівні посади ні в митниці, ні в державній податковій адміністрації з тих, хто працював у системі, допущено не буде. За інших обставин це знову буде анклав корупції».
Хто стане «західними фахівцями», наразі невідомо, проте прем'єр підкреслив, що це будуть українці обов'язково із західними стандартами мислення і досвідом.

Активісти взялися за відомство

Поки новий уряд вирішує, кого поставити на керівні посади, звичайні працівники відомства неохоче готуються знову до реорганізації та перевірок активістами Майдану.
Ще 24 лютого активісти вручили «Зобов'язання про звільнення з посади» начальникові Головного управління Міндоходів Ігореві Сінгаєвському.
А через два дні після того вже в самому міністерстві з ініціативи прихильників нової влади ухвалили рішення «Про проведення перевірки законів про держбюджети 2013–2014 років та нормативно-правових актів, що регулюють діяльність Міндоходів», на час реалізації якого буде відсторонено від роботи низку керівників відомства.

Комментариев нет: