вторник, 15 августа 2017 г.

Кремлю дають можливість зберегти обличчя


Лідер німецьких лібералів Крістіан Лінднер заявив про необхідність пошуку шляхів поліпшення відносин із ­Росією і можливість доти винести Крим "за дужки". Це стало несподіванкою не тільки для українців, а насамперед — для німців.

У цій країні вже звикли до просування російських інтересів соціал-демократами, лідери яких не приховують зв'язки з Москвою. І що її гроші для них важливіші за міжнародне право.

Але від ліберальних демократів очікують відданості цінностям — і від того таке сильне роздратування та розчарування.


Однак заяву Лінднера не варто сприймати просто як невдалий хід політика, який намагається повернути свою партію в парламент на майбутніх виборах (відбудуться 24 вересня. — ГПУ). Лідер "Вільної демократичної партії" висловив загальні настрої західних еліт, які можна охарактеризувати одним словом — втома. Від Росії та її політичного божевілля, яке позбавило європейців прибутків і відчуття безпеки.

І тоді починається пошук шляхів повернення — і цього відчуття, і грошей. Але західні політики виходять із помилкової позиції. Вони впевнені, що Володимир Путін хоче того ж самого. Що йому вже набридло сваритися з цивілізованим світом і він побоюється неминучих проблем у російській економіці. Що йому теж потрібно, щоб ситуація повернулася до 2014 року, коли президент Росії був шанованим членом клубу світових лідерів, а не вигнанцем.

При цьому західні політики розуміють, що Путін не може капітулювати — характер не той. До того ж виборці живуть шовіністичними міфами російської пропаганди. Тому потрібно дати Путіну зберегти обличчя. Ну хоча б не дорікати йому за Крим — і тоді він з Донбасу сам піде.

Погано ж вони знають Путіна. Президент РФ живе у своєму світі. У ньому обличчя потрібно зберігати не йому, а канцлеру Німеччини Анґелі Меркель або президентові США Дональду Трампу. І це їм, а не йому варто подумати про капітуляцію. Майбутнє російської економіки не хвилює Путіна ще й тому, що він живе власними, а не національними інтересами. І переконаний, що мужик все стерпить. А як не стерпить — для заспокоєння підданих є національна гвардія, для цього він і годує своїх опричників.

Саме тому заяви Лінднера не мають жодного значення. Так, вони можуть впливати на репутацію німецького політика, але до реальних наслідків все одно не призведуть, як і десятки подібних заяв куди більш впливових політиків — від Трампа до Вальтера Штайнмайєра (екс-міністр закордонних справ, із березня 2017 року — федеральний президент Німеччини. — ГПУ).

І не тому, що втомлені від Росії не погодяться винести анексований Крим за дужки свого інтересу. А тому, що Путін не зробить і кроку назустріч своїм доброзичливцям.

_________________________________
EEFGroup
Восточно-Европейская Финансовая Группа
кредит, инвестиции, лизинг

Комментариев нет: