среда, 9 августа 2017 г.

"Америка стискає Росію, як анаконда"


— Штати бачать у Росії дедалі більшу стратегічну загрозу. Гальмуватимуть російське газо- і нафтовидобування. Роблять максимально жорстким режим доступу до технологій, сервісних послуг, інвестицій та кредитів, — каже керівник центру "Стратегія ХХІ" 54-річний Михайло Гончар.

28 липня Конгрес США ухвалив законопроект про протидію агресії Ірану, Росії та Північної Кореї. Американський президент Дональд Трамп підписав його 2 ­сер­пня.

Законопроект обмежує співпрацю американських громадян і компаній із російським енергетичним сектором. Під санкції також потрапляють європейські компанії, які займаються російськими газопроводами.

Передбачена можливість запровадження санкцій проти держпідприємств РФ у металургійній та гірничо-видобувній галузях, залізничному транспорті.


Також відтепер президент не зможе одноосібно зняти чи послабити санкції проти Росії. Для цього буде необхідна згода Конгресу.

$250 млн виділять на створення Фонду протидії російському впливу. $30 млн — на реформування енергетики України. Це має зменшити залежність від російських ресурсів. Пріоритетність підтримки нашої енергетичної безпеки визначає окреме положення. Воно містить і пункт щодо протистояння російському проекту "Північний потік-2". Це трубопровід із Росії до Німеччини через Балтійське море. Із його завершенням Москва збирається з 2019 року відмовитись від транзиту газу через українську територію.

— Санкції спрямовані на підтримку України. "Північний потік-2" відбиратиме в нас 2 мільярди доларів на рік. Європейські компанії каратимуть за співпрацю з "Газпромом" у його будівництві, — говорить Михайло Гончар. — Труби для нього постачають німецькі компанії, які також працюють зі Сполученими Штатами. Якщо американці штрафуватимуть німців за поставки росіянам, бізнесу з Москвою не буде. Сама ж вона цей проект реалізувати не зможе. Там не виробляють труби, які можуть витримати високий тиск. Не мають технологій їх прокладання на морському дні, висококласного турбінного обладнання.

Росія зупинить розробки нових родовищ нафти й газу?

— Вона їх вже фактично припинила. У Москві вважали: запроваджені 2014-го санкції продовжать на рік, а потім західний прагматизм візьме гору. Два-три роки для таких мегапроектів — невеликий термін. Вони розробляються протягом десятиліття. Сподівалися перечекати. Але з ухваленням нових санкцій ситуація розвернулася на 180 градусів.

Чи можуть їх посилити?

— Це принцип анаконди. Перше кільце санкцій для Росії було сигнальним. РФ продовжує агресію. От її взяли в друге кільце. Поки що санкції не обмежують експорт, за який Москва отримує живі гроші — мотор агресії проти України. Якщо не зупиниться — через рік-два американці можуть вдатися до жорсткіших дій. Наступне кільце анаконди буде смертельним — нафтове ембарго. Поки що не чіпали активів Путіна та його оточення. Захід міг би зупинити російську агресію будь-де, якби заморозив їх. Усі знають, які в кого маєтки в Лондоні, на Лазуровому узбережжі Франції, в Італії.

Як нові санкції вплинуть на стосунки США та ЄС?

— Для Євросоюзу це стратегічно добре. Штати просуватимуть свій сланцевий газ в Європі. А значить, збільшиться кількість постачальників — і ЄС може грати з ціною.

Але Німеччина, Австрія, Франція офіційно підтримують "Північний потік-2". Проросійські політики використовують Єврокомісію для проштовхування інтересів Москви і власних. Вони пов'язані з енергетичним бізнесом РФ.

Може здатися, що Росія внесла розкол в трансатлантичну єдність. Та відбудуться відповідні консультації, й американці через свої відомства покажуть європейцям, де в них сидять "шредери" (Гергард Шредер — колишній канцлер ФРН, зараз — член правління "Газпрому". — ГПУ).

В Європі забули про причину санкцій. Нові американські обмеження діятимуть до виведення військ не тільки з України, а й із Грузії та Молдови. Це записано в законі. Американці знайдуть аргументи, щоб переконати Європу в необхідності посилити тиск на Росію.

_________________________________
EEFGroup
Восточно-Европейская Финансовая Группа
кредит, инвестиции, лизинг

Комментариев нет: