пятница, 25 августа 2017 г.

Кремль перетворить Крим на руїну


Президент Росії Володимир Путін і прем'єр Дмитро Медведєв 18 серпня були в Криму. Того дня знову повідомили про відключення електроенергії на анексованому півострові. Одна справа — класти квіти до меморіалів та відвідувати фестивалі. Інша — добитися інфраструктурних покращень.

Крим і в складі України успіхами в цьому не відрізнявся. Виділявся засиллям кримінальних кланів. У цьому полягала суть неписаних домовленостей між Києвом і Сімферополем: ми не втручаємося у ваші справи, а ви забезпечуєте стабільність на території "годування". Кримська автономія в Україні була автономією криміналітету. Щоб домогтися змін на краще, досить було позбутися його. Та російська анексія тільки зміцнила позиції кланів.


Україна після 2014 року отримала реальний шанс змінитися. А Кремль законсервував Крим. Залишив його в руках таких, як Сергій Аксьонов (окупаційний прем'єр півострова. У кримінальних колах відомий як "Гоблін". — ГПУ), Володимир Константинов (голова Державної ради Криму. — ГПУ) та їхніх московських кураторів.

А чому щось мало змінитися на краще? Крим опинився у складі країни без корупції? Населення контролює владу? Не "пиляють" бюджетні гроші? Чим який-небудь Аркадій Ротенберг (російський мільярдер, приятель Володимира Путіна. — ГПУ), який отримав можливість освоїти кошти на кримський міст, відрізняється від Януковича-молодшого?

Росія сама поклала себе на прокру­сто­ве ложе зумовлених анексією проблем.

Вода з України більше не надходить. Отже, сільське господарство фактично зникло. Санкції Києва та країн Заходу позбавили Крим міжнародного авіаційного сполучення, круїзів, залізниці з материка. І при цьому влада Росії продовжує говорити про успіхи в туристичній галузі.

Все, що Крим отримував через материк, зараз намагаються доставити через море. Можна довго доводити, що насильницьке годування корисніше звичного прийому їжі. Але слід зізнатися: Крим став "островом" уперше в своїй історії. Тому що ніколи раніше Перекоп не був для нього державним, географічним, інфраструктурним кордоном.

Ще питання: а чи хоче російське керівництво розвивати Крим? Чи потрібна Володимиру Путіну "вітрина" успіху? Схоже, мислимо стереотипами радянських часів. Із Німецької Демократичної Республіки намагалися зробити "соціалістичну цукерку", щоб провчити Захід. Для російського керівництва важливе не освоєння, а утримання території. Саме тому Абхазія або Південна Осетія — у руїнах. І ніяк не можуть служити прикладом для наслідування для Грузії. У такі ж руїни "визволителі" поступово перетворять і Крим. А Володимир Путін буде незворушно їздити на півострів — відкривати обеліски та відвідувати концерти. В Абхазію ж їздить.

_________________________________
EEFGroup
Восточно-Европейская Финансовая Группа
кредит, инвестиции, лизинг

Комментариев нет: