понедельник, 28 августа 2017 г.

Макроекономічний огляд


За попередніми даними, зростання реального ВВП України у ІІ кварталі 2017 року становило 2,4% у річному вимірі. Таким чином, збереглися темпи зростання, які спостерігалися на початку року.

Зростання відбувається завдяки відновленню внутрішнього ринку – збільшуються і споживання, і інвестиції в Україні.

Ми зберігаємо прогноз зростання української економіки на 2% за підсумками 2017 року.


Інфляція продовжує перевищувати офіційні прогнози. У липні зростання індексу споживчих цін у річному вимірі дедалі прискорилося до 15,9%. Зокрема високі темпи зростання зберігають ціни на продовольчі товари, такі як м’ясна продукція. Вищі за очікувані темпи інфляції не дають Національному банку України змоги продовжувати політику зниження процентних ставок.

Гривня на валютному ринку отримала підтримку не тільки від сезону низького імпорту (квітень-серпень), а й від нової хвилі зростання світових цін на металургійну продукцію. За останні три місяці експортні ціни на ключові вироби з чорних металів збільшилися на понад 10%, а у річному вимірі вони на третину перевищують ціни серпня минулого року. Таким чином, навіть за зменшення фізичних обсягів поставок український металургійний експорт у грошовому вираженні зростає. За нашими оцінками, цього року виручка українських металургів буде на 1,5 млрд. доларів більшою за показник 2016 року.

Тимчасом Україна почала розраховуватися за кредитами Міжнародного валютного фонду (МВФ), залученими за програмою stand-by у 2014 році. На початку серпня було здійснено перший платіж у розмірі 450 млн. доларів США (363 млн. власне повернення боргу 2014 року та 87 млн. доларів США процентних виплат за всіма залученими кредитними коштами МВФ). У листопаді-грудні 2017 року Україні потрібно повернути МВФ ще 525 млн. доларів кредиту, залученого у 2014 році.

Повернення грошей за цією кредитною лінією відбуватиметься до вересня 2019 року. Одразу ж після цього Україні, без жодних пауз, треба буде розпочинати повернення коштів за поточною програмою EFF, яка розпочалася у 2015 році. Загалом, Україна наразі винна МВФ 12,5 млрд. доларів, з яких 3,8 млрд. залучено за програмою stand-by, а ще 8,7 млрд. за програмою EFF.

_________________________________
EEFGroup
Восточно-Европейская Финансовая Группа
кредит, инвестиции, лизинг

Комментариев нет: