вторник, 20 октября 2015 г.

Тривожна стабілізація: що впливає на українську фінансову систему


Тревожная стабилизация
Дипломатичними зусиллями на Донбасі встановлено режим перемир'я. Набрала обертів кампанія з перевиборів до органів місцевого самоврядування. Усе це вселяє надію на реальну бюджетну децентралізацію і, відповідно, гармонійніший розвиток регіонів України.

Незалежний банківський експерт та колишній помічник Вадима Гетьмана Анатолій Дробязко проаналізував для Forbes ситуацію у фінансовій системі країни й описує основні фактори, що впливають, зокрема, на банківський сектор.

Після літнього традиційного зниження цін на продукти харчування стабілізувалися фінансові ринки. Коли політики розв’язують свої завдання, змінюється вектор руху валюти. Нині вона перетікає з офшорів у партійні каси й розподіляється між PR-агентствами, партійними активістами, поліграфістами й іншими учасниками процесу, що само собою вже добре.
Проте заочна дискусія між Олександром Дубілетом і Валерією Гонтаревою про капіталізацію ПриватБанку за результатами стрес-тестування не вселяє довгострокового оптимізму та віри у стабільність банківської системи.
Почнімо з аналізу статистики.

Експертна оцінка руху основних ресурсів у банківській системі у третьому кварталі 2015 року

Місяць Кошти фізосіб

Кошти юросіб

Кредити фізосіб

Кредити юросіб


грн USD EUR грн USD EUR грн USD EUR грн USD EUR
Вересень 2015 1.2 -1.1 -1.2 5.9 5.5 6.3 -1.1 -2.1 -1.7 0.5 -0.1 -0.9
Серпень 2015 -0.7 -1.7 -1.4 0.7 -4.2 2.5 -0.3 -1.6 -0.4 0.9 -1.6 -1.4
Липень 2015 -2.6 -4.1 -3.3 1.3
-4.7 -1.6 -1.8 -1.8 -1 -1.3 -1
У сформованих умовах можна довго сперечатися щодо методики оцінювання, але загальні тенденції свідчать ось про що.

Обсяг кредитів фізичним особам, виданих банками, зменшується як у валюті, так і в гривні. Це свідчить про те, що знижуються можливості домогосподарств у купівлі нових квартир (спад обсягів будівельної індустрії очевидний), а також товарів масового споживання (спад обсягів у торгівлі).

Триває відплив валютних депозитів із банківської системи. Нинішні методи НБУ, коли можна принести в банк $10 000, а після завершення терміну депозиту намагатися їх забрати майже місяць, щодня ходячи в банк, навіть якщо в того надлишкова ліквідність, не вселяє вкладникам упевненості в завтрашньому дні.

При цьому фізичні особи почали залишати на поточних рахунках більше залишків. Це, безумовно, хороший сигнал. Відновилося зростання кредитування юридичних осіб у гривні на тлі згортання портфеля у валюті. А також відновилося зростання оборотних коштів юридичних осіб у банківській системі. Це свідчить про те, що у країні відроджується ділова активність.
Це ще не бурхливе зростання, але вже й не спад. Відбувається процес перетікання ресурсів із малих банків із приватним українським капіталом, а також із банків з тимчасовою адміністрацією у державні банки та банки з іноземним капіталом. Хоча є виняток – ПриватБанк, який своєю агресивною ринковою політикою зосередив у себе майже третину строкових депозитів фізичних осіб і майже 30% – юридичних осіб.

Усі фахівці сходяться на думці, що свій надлишок ліквідності сильні банки насамперед вкладають у гарантовані сертифікати НБУ, а не кредитують реальний сектор. Характерний приклад відсоткової політики можна побачити на графіку, який відображає відсоткові ставки залучення валюти в короткі депозити фізичних осіб.

Тревожная стабилизация
 
Відсоткова політика банків у залученні коротких депозитів фізичних осіб, $
Так, серед банків з іноземним капіталом в Укрсиббанку відсоткові ставки перебувають на рівні 1%; Укрексімбанк знизив залучення майже до 6%; Ощадбанк, «Сбєрбанк Росії», Укргазбанк залучають ресурси на рівні 8%, тоді як ставки ПриватБанку зростають до 14%.

Варто нагадати, що банківська криза 2008 року почалася із втрати ліквідності найбільшим на той момент Промінвестбанком, який за ефектом «доміно» «збив» ще два десятки малих і великих банків. У результаті «Промінвест» у режимі тимчасової адміністрації передали росіянам, а банківська криза перейшла в системну кризу реального сектору, який за рік знизив ВВП на 14% (більше ніж сьогодні, під час збройного конфлікту із втратою території та промисловості на ній).

Коли дивишся на нинішній банкопад і звіти чиновників Фонду гарантування вкладів про кількість відкритих кримінальних справ на топ-менеджерів банків, мимоволі постає запитання: а звідки за такий короткий час з'явилася така кількість фінансових шахраїв, яких зовсім нещодавно затверджував на посади НБУ і бездоганна ділова репутація кожного з яких підтверджувалася регулятором? Адже мова йде про тисячі людей.

Охочих купувати спірне майно, за яким можуть стояти сильні гравці, не дуже багато. Причина – у вітчизняній судовій системі, яка може переглянути будь-яке рішення в будь-який момент у будь-який бік і заблокувати використання об'єкта на багато років. А ФГВ, замість того щоб залучати топ-менеджмент банків, що «впали», на свій бік проти колишніх власників, влаштовує їм пресинг.

У сформованих умовах банківський бізнес збитковий. Збитки показують як державні банки, так і західні, і російські.

Як можна в нинішніх умовах розмірковувати про таргетування інфляції, коли на перевірку власник банку і промислового бізнесу в критичний момент вибирає для себе промисловий бізнес, відправляючи публічні фінанси в банкрутство? А без банків з українським капіталом говорити про зростання малого і середнього бізнесу не доводиться: не отримає він ресурси від іноземного банку, який, згідно з Базельськими директивами, відразу має створити під такий кредит майже 100% резервів.

Без зростання кредитування спад ВВП не зупинити. Треба шукати нові шляхи – через програми підтримки експортерів, через створення преференцій соціально значущим програмам, залучення до цього процесу структур фондового ринку.

А економіка, як і раніше, живе своїм життям. У 1990-х вона вижила завдяки бартеру. Потім найвідчайдушніші гравці навчилися використовувати інститути фондового ринку для оптимізації своїх фінансових потоків. Нині вона ховається в тінь.

Для прикладу розгляньмо процеси, які відбуваються на ринку готівкової валюти згідно зі щомісячними звітами НБУ щодо обсягів купівлі-продажу банками готівкової валюти.

Тревожная стабилизация

Неважко побачити, що доходи від роботи з готівковою валютою у банків зменшилися. Можна припустити, що, як показано на графіку, життя у країні зупинилося? Звичайно, обороти приватної торгівлі знизилися, можливо, у зв'язку з цим зменшилися і потреби у валюті, але не всемеро! Цей графік свідчить про те, що приватний торговельний бізнес і громадяни в цій країні живуть в іншому вимірі.

Перуанський економіст Ернандо де Сото, філософія якого ближча до розуміння процесів, які відбуваються у країнах третього світу, на численних прикладах показує, чому капіталізм працює в розвинених країнах і зазнає поразки у країнах, що розвиваються. Річ у тім, що в суспільстві є писані й неписані закони. І якщо другі йдуть від менталітету суспільства і змінюються дуже повільно, то перші – як у Салтикова-Щедріна: «Суворість законів компенсується необов'язковістю їхнього виконання».

EEFGroup
Воствчно-Европейская Финансовая Группа
кредит, инвестиции, лизинг

Комментариев нет: