пятница, 19 июня 2015 г.

Компенсація за вимогою

Днями ФГВФО розпочав виплату компенсації втрачених вкладів у Дельта Банку.

Збільшити свою пасивну базу за рахунок обслуговування клієнтів найкрупнішого збанкрутілого банку Фонд дозволив тільки чотирьом банкам: трьом найкрупнішим державним і ПриватБанку.


Банкіри кажуть, що кожен другий-третій вкладник Дельти залишає частину коштів у них. Однак решту суми люди забирають готівкою. Якщо вони направлять отримані гроші на скупку валюти, це може посилити тиск на курс, який, втім, саме цими днями почав різко зростати.

Обіцяного дочекалися

Вкладникам найкрупнішої збанкрутілої за рік кредитної установи – Дельта Банку – довелося чекати три місяці, поки їм не почали повертати їхні заощадження. З 11 червня Фонд гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) розпочав виплату компенсації за поточними та картковими рахунками, а також за депозитами, термін дії яких завершився у Дельта Банку до 3 березня – дня введення тимчасової адміністрації. Сума компенсації не перевищує 200 тис. грн, включаючи відсотки. Виплати здійснюють всього чотири банки: найкрупніша установа – ПриватБанк, а також усі три найкрупніші держбанки – Ощадбанк, Укрексімбанк і Укргазбанк.

У ході першого етапу виплат вкладники отримають 4,9 млрд грн. Загальна сума компенсацій понад 500 тисячам людей складе 13,1 млрд грн. Ще майже 3,1 млрд грн «заморожені». ФГВФО підозрює, що ці вклади 18 тисяч осіб отримані шляхом дроблення вкладів для максимізації суми компенсації від Фонду. Їх перевірка проводитиметься протягом двох-трьох місяців. За її підсумками вклади будуть виплачені або ж депозитні договори будуть визнані нікчемними.

Механізм компенсації

За четвер-п’ятницю вкладники Дельта Банку вже отримали 750 млн грн, після чого Фонд попросив їх «не створювати зайвого ажіотажу і не панікувати». Щоб отримати свої гроші, клієнту Дельта Банку потрібно звернутися до відділення одного з банків-агентів, який закріплений за регіоном реєстрації вкладника. У його розпорядженні вся величезна мережа філій цих банків. Хоча раніше непоодинокими були випадки, коли ФГВФО вибирав банки-агенти усього з кількома відділеннями на місто, і вкладники збанкрутілих банків відчували незручності. Для отримання грошей вкладникам потрібно пред’явити співробітникові банку паспорт та ідентифікаційний код. Подавати окрему заяву у ФГВФО не потрібно.

Процес виплат у банках проходить по-різному. Ощадбанк відправив SMS-повідомлення з призначеною датою і часом зустрічі в певному відділенні 40 тисячам вкладників, чиї мобільні телефони були вказані в депозитних договорах. Тим, хто не отримав повідомлення, слід звернутися до контакт-центру, через який формується окрема черга для таких клієнтів. За даними Ощадбанку, на 13:00 вівторка 16 червня вкладники вже отримали через його відділення 533 млн грн.

ПриватБанк проводить виплати без реєстрації – для отримання грошей достатньо звернутися у відділення. Якщо клієнт заздалегідь хоче дізнатися, чи є він у списках, йому потрібно звернутися в кол-центр або в онлайн-чат в Приват24. Однак інформацію про суму виплати дистанційно не нададуть, як і в інших банках. Станом на кінець дня 16 червня ПриватБанк виплатив вже більше 650 млн грн.


Для отримання грошей через Укрексімбанк спочатку необхідно перевірити інформацію про наявність виплати. Це можна зробити за допомогою онлайн-сервісу на сайті установи, ввівши ідентифікаційний код в спеціальному полі, або в контакт-центрі. Після цього потрібно зареєструватися телефоном, вибравши зручне відділення, дату і час отримання компенсації. «У ряді відділень, на які припадає дуже великий потік вкладників неплатоспроможних банків, клієнти можуть отримати відшкодування відразу після звернення. Зокрема, це стосується тих громадян, які під час оформлення вкладу були зареєстровані в одній області, а в даний час проживають в іншому регіоні», – уточнює заступник голови правління Укрексімбанку Світлана Монастирська. На полудень 16 червня Укрексімбанк провів майже 7 тисяч виплат на загальну суму понад 170 млн грн.

Система отримання відшкодувань через Укргазбанк включає попередню реєстрацію. Це можна зробити цілодобово через кол-центр, повідомивши ідентифікаційний податковий номер. Зареєструватися можна також на сайті банку на спеціальній сторінці «Фінансовий радник», вказавши номер телефону для зв’язку. Але очікувати дзвінка від співробітника банку доведеться три-чотири доби. Для того щоб швидше повертати кошти, Укргазбанк продовжив операційний день до 19:00, а відділення, в яких спостерігається найбільше навантаження, працюють тепер і по суботах. За перші три дні він повернув кошти 8586 вкладникам на 218,5 млн грн.

Наслідки вливання

Останні кілька місяців експерти попереджали НБУ, що початок виплат вкладів може дестабілізувати валютний ринок. Клієнти Дельти отримують компенсацію валютних вкладів у гривні за курсом 26,85 грн/$, який діяв на момент запровадження тимчасової адміністрації. За березень-червень гривня зміцнилася, і минулого тижня в небанківських фінансових компаніях можна було купити долари по 21,02 грн – на 21,7% дешевше, ніж вони коштували три місяці тому. Тобто максимальна сума компенсації в 200 тис. грн на момент введення тимчасової адміністрації була еквівалентною $7448. Отримавши 200 тис. грн зараз, на них можна було б купити $9514 – на 27,7% більше. Ускладнює купівлю 2-відсотковий пенсійний збір і обмеження купівлі валюти сумою до 3 тис. грн в еквіваленті в одному обміннику. Але на чорному ринку немає ні лімітів, ні зборів.

У четвер-п’ятницю міжбанк закрився на рівні 21,03-21,06 грн/$, але вже в понеділок-вівторок долар різко подорожчав до рівня 22,14 грн. На готівковому ринку долар продавали не вище, ніж по 23,1 грн. В НБУ спростовують наявність зв’язку між початком виплат вкладів Дельта Банку і стрибком курсу. Заступник голови НБУ Олег Чурій заявив журналістам, що зростання курсу в останні два дні є тимчасовим, викликаним нерівномірним надходженням валютної виручки, і НБУ не проти 10-відсоткових коливань. «У нас немає бажання тримати курс фіксованим – у нас зараз плаваючий курс», – сказав він. На його думку, виплати вкладів не впливають на курс, оскільки на валютному ринку є обмеження в 3 тис. грн в одні руки.

Проте це обмеження відсутнє на чорному ринку. «У зв’язку з виплатами по Дельта Банку відбувається викид гривні на ринок, і це тисне на курс. Але Нацбанк в змозі тримати курс під контролем. Коливання курсу відбуваються здебільшого на чорному ринку, тому що люди в основному купують валюту не в банківських відділеннях», – зазначає перший заступник голови правління Укрсоцбанку Тамара Савощенко. Учасники ринку сподіваються, що вливання готівкових коштів не посилить інфляцію, оскільки банки мають на меті утримати більшу частину виплачуваних компенсацій на депозитах. Ощадбанк вже повідомив про те, що половина вкладників вирішили розмістити гроші на його рахунках.

У ПриватБанку таких клієнтів 30%, в Укрексімбанку – 44%. «Це позитивний фактор для ринку, адже кошти, які залишилися в банку, не сприятимуть зростанню інфляції, а працюватимуть на вкладників, на країну», – упевнений голова правління Ощадбанку Андрій Пишний. Але яку саме суму ці люди залишають у банках, банкіри поки не кажуть.


Комментариев нет: