понедельник, 22 февраля 2016 г.

"Ощадбанк" та "Укрексімбанк" повністю продадуть до кінця 2020 року

Розроблена урядом стратегія реформування державного банківського сектора передбачає можливість повної приватизації системоутворюючих Ощадбанку та Укрексімбанку в довгостроковій перспективі, при цьому рішення щодо обсягу акцій для продажу і термінів такого продажу буде прийнято Кабінетом Міністрів не пізніше за кінець 2020 року.

Про це йдеться в затверджених урядом "Засадах стратегічного реформування державного банківського сектора".

Згідно з документом, текст якого оприлюднило Міністерство фінансів на своєму офіційному сайті у вівторок, 16 лютого 20916 року, середньострокова перспектива (до середини 2018 року) передбачає продаж не менше ніж 20% акцій Ощадбанку та Укрексімбанку кваліфікованому інвестору або міжнародній фінансовій організації (МФО) шляхом проведення прозорого конкурсу.

"Для цього наглядові ради системоутворюючих банків у 2018 році мають обрати пріоритетний спосіб продажу акцій та узгодити його з Мінфіном. Остаточне рішення щодо продажу акцій має бути прийнято Кабінетом Міністрів не пізніше першого кварталу 2018 року", - йдеться в документі.

Як зазначено в документі, держава зацікавлена в залученні МФО (МФК, ЄБРР, Німецька компанія з інвестицій і розвитку) як часткових власників або інвесторів у субординований борг.

Згідно зі стратегією, кінцевою метою володіння державою системоутворюючих банків зазначено отримання найвищого доходу та управління інвестиціями з позиції збільшення їх вартості.

Для цього в короткостроковій перспективі передбачено впровадження принципових змін до корпоративного управління, зміни до бізнес- та операційних моделей банків.

Щодо несистемоутворюючих банків у документі зазначено, що метою держави є вихід із капіталу шляхом приватизації або ліквідації в терміни, зазначені для кожного банку окремо.

Згідно зі стратегією, до початку 2020 року "Ощадбанк" має увійти до ТОП-5 банків з кредитування роздрібного бізнесу та до ТОП-3 з кредитування та депозитів мікро, малого та середнього бізнесу, "Укрексімбанк" - почати обслуговування роздрібного та мікробізнесу.

Держава прийме рішення про терміни та умови поступового приєднання "Ощадбанку" до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб починаючи з 2017 року на основі економічного аналізу наслідків та ризиків для банків і банківського сектора, а також розгляне економічну доцільність формування центру підтримки експорту та встановлення операційної взаємодії між "Укрексімбанком" та Агентством зі страхування експортних ризиків у разі його створення.

Згідно з документом, держава має повністю або частково вийти з капіталу "Укргазбанку" до кінця 2017 року.

При цьому "Укргазбанк" має підготувати стратегію розвитку, орієнтовану на продаж держчастки в капіталі банку, до квітня поточного року і передати її в Мінфін. Держава також має намір вийти з капіталу "Родовід Банку" та інших банків у 2016 році.

Як повідомлялося, міністр фінансів Наталія Яресько на засіданні уряду 12 лютого представила стратегію реформування державного банківського сектора.

15 лютого заступник міністра фінансів України Артем Шевальов уточнив, що повний вихід із капіталу найбільших державних банків – "Ощадбанку" та "Укрексімбанку", - планується Міністерством починаючи з середини 2018 року, а щодо решти банків – вже до кінця 2017 року. Як очікують у Мінфіні, найближчим часом документ буде направлено до Верховної Ради


_________________________________

EEFGroup
Воствчно-Европейская Финансовая Группа
кредит, инвестиции, лизинг
 

Комментариев нет: